יין ויאנג ברפואה הסינית

היאנג הוא הצד הפעיל, הזכרי, הרוחני,היין הוא הצד הסביל, הנקבי והחומרי. שני הכוחות כל הזמן מאצילים זה על זה ופועלים באופן הדדי.
בעזרת היאן והיאנג ניתן להגדיר ולהסביר תופעות של מחלות, פתולוגיה ושיטות טיפול על פי הרפואה הסינית המסורתית. לדוגמא: מחלה שסימניה הם קור וחולשה תוגדר כמחלה יינית, ואילו מחלה שסימניה הם חום והיפר-אקטיביות תוגדר כמחלה יאנגית.

היין והיאנג משולים למים ואש, וברפואה - נוזלי הגוף הם יין ואנרגיית הגוף היא יאנג. הטיפול בעודף אנרגיית יאנג בגוף לדוגמא: חום גבוה, פנים אדומות נעשה על ידי הרגעת היאנג באמצעות צמחי מרפא מקררים ומרגיעים ודיקור בנקודות מרגיעות ומנקות חום, וחיזוק היין המתבטא ביובש וצימאון באמצעות צמחים העוזרים בלחלוח הגוף ומחזקים יין במטרה להחזיר את האיזון לגוף. בריאות היא תוצאה של האינטראקציה המתואמת והמוזנת בין איברי היין לבין איברי היאנג.

איברי היין (yin)

האיברים הפנימיים והחשובים יותר לקיום הפיזי של הגוף הנקראים גם בשם "האיברים המלאים" - מלאים בצ'י, בדם ובנוזלי הגוף, והם מכילים את החומר הטהור שאותו קיבלו מאברי היאנג:
הלב - "הקיסר השולט על הדם וכליו" ומזרים דם לכל רקמות הגוף.
מעטפת הלב פריקרדיום - קשורה אל הלב ומגנה עליו מתקיפת גורמים חיצוניים.
הכבד - " מחסן הדם", מאחסן דם ומזרים את אנרגיית הגוף.
הריאות - אחראיות לצ'י הנשימה ומסייעות ללב להזרים דם בגוף, חשובות למערכת הגנת הגוף.
הכליות - "מקור אש החיים" - מספקות אנרגיה וחום לגוף וסייעת בפליטת פסולת ושתן מהגוף.
הג'ינג (jing) - תמצית אנרגיית החיים, העוברת מן ההורים בעת ההפריה מאוחסנת בכליות.
הטחול - אחראי להפקת צ'י ודם מהמזון במערכת העיכול.

איברי היאנג (yang)

נחשבים חיצוניים יותר שנקראים גם בשם " האיברים החלולים", שאינם עוצרים את החומר בתוכם אלא מתמלאים ומתרוקנים ובכך מסייעים למעבר המזון והמשקאות ולעיכולם ולשליחת החומר הטהור המתפרק מהם אל שאר חלקי הגוף.
הקיבה - קולטת וסופגת את המזון.
המעי הדק - מקבל מזון ונוזלים לאחר שהתפרקו בקיבה ובטחול.
המעי הגס - קולט מזון מעוכל מהמעי הדק ומוציא הפסולת בצואה.
כיס המרה - מאחסן מיצי מרה טהורים אינו מאחסן חומרי מזון או שתייה.
שלפוחית השתן - משחררת את פסולת הנוזלים שהצטברה בגוף בצורת שתן.

שלושת המחממים - לפי הפיזיולוגיה הסינית:

  1. מחמם עליון - אחראי להזרמת אנרגיה המגיעה מהאוויר, המים והמזון לכל חלקי הגוף.
  2. מחמם אמצעי - אחראי לעיכול המים והמזון בגוף.
  3. מחמם תחתון - אחראי להפרדת החומר הנקי והטהור מהפסולת שבמזון ובנוזלים.